Kelas Ms. Office (Latihan Typing)

9 Februari 2020 | Aktiviti Terkini

Sabtu bersamaan 08 Febuari 2020, Pusat Internet Tebelu telah mengadakan Kelas Ms Word (Latihan Typing) bermula pada jam 2.00 petang hingga 4.30 petang bertempat di Pusat Internet Tebelu. Kelas ini telah di sertai oleh 7 orang pelajar daripada darjah 6 SK Tebelu.

Tujuan utama kelas ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan dan pengetahuan awal kepada peserta mengenai asas Ms Word iaitu menaip setiap perkataan dengan betul mengikut templat yang diberikan.

Antara pengisian semasa kelas ialah pelajar diajar cara menaip dengan betul menggunakan jenis font dan size font yang betul sama seperti contoh yang diberikan. Peserta juga belajar cara “bold”kan perkataan dan memperbaiki kelajuan menaip menggunakan keyboard di kalangan peserta. Di akhir kelas,peserta diminta memeriksa hasil tugasan sekirannya mengandungi “typing error”.

Dengan kelas sebegini, sedikit sebanyak peserta dapat dididik dan mendapat sedikit pengetahuan am untuk kegunaan di masa hadapan sejajar dengan matlamat Pusat Internet iaitu memberi pendedahan awal kepada komuniti luar bandar mengenai ICT agar setaraf dengan penduduk di bandar.

Berikut adalah gambar sepanjang aktiviti ini dijalankan:

 

 

 

Kembali Ke Atas

kembali